Startup Almere | Valerie Bos over Startups
600
post-template-default,single,single-post,postid-600,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Valerie Bos over Startups

Valerie Bos over Startups

Vanaf 2015 ben ik betrokken bij het opzetten van het startup ecosysteem in Almere. In samenwerking met verschillende partijen in de stad waaronder de Gemeente Almere en diverse bedrijven zijn we gestart met het vorm geven van faciliteiten voor startups en innovatief ondernemerschap.

In september bestaat StartupAlmere alweer een jaar en ik kan met trots vertellen dat er weer een mooi nieuw jaar in het vooruitzicht ligt. Binnenkort presenteer ik samen met mijn co-founders Menno van Dam en Martijn de Vries, de officiële stichting en ons 1-jarige bestaan.

Ook zullen wij daar verschillende ontwikkelingen bekend maken met betrekking tot het komende jaar, nieuwe samenwerkingspartners en de eerste echte Startup Hub van Almere.

Eh, startup? Wat is dat? Lees hieronder de introductie over het hoe en wat van een startup ecosysteem.

Steeds vaker horen we over de “startup”. Je buurman werkt voor een startup of je vriend is oprichter van een startup. Maar wat is dat eigenlijk? Een startup is een startende ondernemer, maar een startende ondernemer is niet direct een startup. Hoe zit dat dan? En wat heeft een Almeerse (startende) ondernemer er aan?

Startups worden vaak in één adem genoemd met starters, snelgroeiende MKB bedrijven, MKB’ers of ondernemers. Maar een startup is binnen de genoemde groepen een specifieke categorie. Een startup luistert namelijk naar de volgende definitie: “a startup is an organization formed to search for a repeatable and scalable business model.” Deze definitie is niet willekeurig en komt uit Silicon Valley waar de laatste jaren vele startups zijn uitgegroeid tot grote bedrijven. Startup teams zijn aan het zoeken hoe ze hun product wereldwijd kunnen schalen. Een startup team wil problemen oplossen die universeel zijn, ze wil de wereld veranderen en zoekt net zolang door totdat ze een bedrijf is dat zoveel waarde creëert dat er omzet vanaf 100 miljoen in het vooruitzicht ligt. Met minder wordt geen genoegen genomen. En deze continue zoektocht en aanpassingen van hun businessmodel bepaalt de mindset en aanpak van het ecosysteem waarin ze verkeren. Meer over hoe een startup denkt en handelt, kan bekeken worden in de videolezingen van Eric Ries over de The Lean Startup of startup goeroe Steve Blank (startup professor van Stanford University).

Een startup ecosysteem wordt gevormd door mensen, startups in haar verschillende stadia, en een variatie aan organisaties, interacterend als een systeem om gezamenlijk nieuwe startups te creëren en te laten groeien. De organisaties kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën: (1) universiteiten, (2) ondersteunende organisaties, zoals incubators accelerators en co-workings places, (3) investeerders, (4) corporates, (5) dienstverlenende organisaties, zoals juridisch en financieel advies en (6) onderzoeksorganisaties. Elke organisatie heeft een focus op een specifieke deel van het ecosysteem of helpt een startup in een specifieke fase van haar groei. Zoals Wethouder Pol zei 29 september 2015; “Almere wil aanhaken en ruimte bieden voor startups, dat past ook bij het DNA van onze stad. We gaan daarbij niet het gevecht aan met Amsterdam, maar juist de samenwerking”.

– Valerie Bos

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.